18,212,025 BTC

Как да си вземеш новия Биткойн Кеш: 3 начина за достъп

bitcoin cash как да достигнете биткойна си

На 1 август станахме свидетели на разделянето на Биткойн на две отделни мрежи – оригиналния Биткойн (тикър - BTC или XBT) и Bitcoin Cash (BCC или BCH тикъри). Всеки, който е имал Биткойн на 1 август към 15:20ч. българско време в личен портфейл, до чийто частен ключ само той или тя е имал достъп, вече трябва да има и същото количество Bitcoin Cash. Ако сте имали Биткойн в борса, то тя решава вместо вас дали ще получите BCC и какво количество. Вижте какви бяха решенията на различните борси и портфейли за поддържането на новия Биткойн.

 

Почти 2 дни след разделянето, има голяма неяснота какво ще се случи в бъдеще с новия Биткойн, дали ще надделее над оригиналния или пък и двата ще съществуват заедно както Етериум и Етериум Класик. Освен това, много от Вас сигурно се чудят как да стигнат до новия си Биткойн, ако им се полага такъв.  Добрата новина е че стига да знаете частния си ключ на портфейла, в който сте си държали Биткойна към момента на разцепването, теоретично имате пълен контрол върху притежанието си на Bitcoin Cash. Лошата новина е че в момента не е нито толкова лесно, нито толкова сигурно да получите достъп до новия си Биткойн, камоли да го използвате.

 

Препоръчваме ви да не бързате, вашият Bitcoin Cash няма да избяга. По-добре да изгубите малка сума, ако цената на новата криптовалута се срине, отколкото да загубите всичкия си оригинален Биткойн. Ако все пак решите, че искате да контролирате Bitcoin Cash-a си, то вижте различните варианти:

 

Full Node портфейл

 

Bitcoin ABC е full node портфейл. Това е уолет, който съхранява цялата история на транзакциите (т.н. блокчейн или блокверига), направени някога с Биткойн. След като Bitcoin Cash използва блокверигата на оригиналния Биткойн до момента на разцепването, то трябва да изтеглите над 120ГБ история, преди да може да го използвате! Това може да отнеме няколко дни. Също така, обърнете внимание, че ако инсталирате Bitcoin ABC на същия компютър, на който държите Bitcoin Core/Knots (full node портфейли за Биткойн), рискувате ABC да изтрие всичката информация от оригиналия портфейл и да загубите Биткойна си. Затова направете бекъп на частния си ключ от Bitcoin Core/Knots и инсталирайте Bitcoin Cash уолета  на друг компютър.

 

Софтуерен портфейл

 

В момента софтуерните портфейли, които поддържат Bitcoin Cash също са малко. Към този момент знаем за Electron Cash, който поддържа Bitcoin Cash. Проблемът е обаче, че това е неофициална версия на известния уолет Electrum и е рисковано да го използвате, тъй като не е тестван, поне за сега. Ако все пак изберете този метод, препоръчваме да следвате следните стъпки:

  1. Най-добре е да инсталирате Electron Cash на компютър, на който не държите портфейли и каквато и да е друга важна информация (особено ако до сега сте ползвали Electrum, тъй като също като Bitcoin ABC, Electron Cash може да презапише новата информация върху старата).
  2. Преместете оригиналния си Биткойн от портфейла, в който е бил по време на разделянето, на друг с различен частен ключ.
  3. Използвайте ключа от портфейла (който вече е празен) в Electron Cash. По този начин, дори ключа да бъде окраднат, то поне няма да загубите оригиналния си Биткойн, който вече е в друг портфейл с друг ключ.

Портфейлът Coinomi вече поддържа новия Биткойн, а Jaxx в момента също разработват BCH портфейл и се очаква в близките дни или най-късно до 1-2 седмици да е готов. Така, че един от тези двата варианта биха били доста удачни.

 

Хардуерен портфейл

 

Ако вече ползвате хардуерен портфейл като Trezor и Ledger, нямате проблем. Тези два уолета са платени, като първият струва 90 евро, а вторият има както решение за 70, така и за 275 евро. И двата поддържат новия Биткойн, та ако вече имате един от тях, трябва да имате и достъп до вашия BCC. В момента обаче BCH временно не се поддържа от Trezor, поради бъг, но екипът им работи по решаването на проблема и няма място за притеснения. Ако пък искате да си ги купите сега, доставката до България ще струва около 30 евро и ще отнеме 2-3 дни, докато пристигнат.

Това за сега си остава най-сигурният вариант, който е сравнително бърз, но пък и е най-скъпият. Все пак, ако държите съществено количество Биткойн, си струва.

 

Имам достъп до Bitcoin Cash-a ми, но искам да го продам. Какво да правя?

 

Важно е да отбележим, че дори и да успеете да стигнете до Bitcoin Cash-a си, то най-вероятно няма да можете да го продадете на борса. Към този момент Kraken, Bittrex и BitFfnex не приемат депозити и тегления в Bitcoin Cash. За сега знаем, че във ViaBTC може да се депозира и тегли BCC, но Биткойн борсата изисква 20 потвърждения, за да можете да внесете или изтеглите новата криптовалута, което със сегашната скорост, може да отнеме и няколко дни.

 

xChange.bg не носи отговорност за загубен или откраднат Биткойн или Биткойн кеш. Бъдете изключително внимателни при операциите си с Биткойн и Биткойн кеш! Статията е само с информативна цел, адаптирана от bitcoinmagazine.com и предложенията не са спонсорирана от споменаните компании.

 

Ако знаете за други портфейли и/или борси, които вече поддържат новия Биткойн, ще се радваме да ги споделите във фейсбук страницата ни или в коментарите под статията, за да може да помогнем на повече хора. 

Aко желаете 

 

Купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg, а вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл.