18,212,025 BTC

Цената на Биткойна достигна нов рекорд в тези 7 страни

Източник: за Cointelegraph от William Suberg |
връх планина

Събрани от предприемача и пазарен коментатор Алистър Милн, данните за обменните курсове показват, че при върховете от тази седмица Биткойн струва повече от всякога, измерен в седем валути.

 

deed2328ea29ef5b3dc7bf36d4e52e21.jpg

 

Източник: Twitter

 

Милн: Ще последват и други валути

 

Седмичното увеличние на Биткойна възлезе над 15% за една нощ в сряда, тъй като двойката BTC/USD достигна 13 200 долара, преди да се върне към нивото от 12 800 долара към момента на писане на статията.

 

Скоростта на промяната в цената изненада мнозина и дойде във време, в което фиатните валути на много държави - особено тези на развиващите се страни - страдат от ефекта на пандемията и въздействието на икономическите мерки на централните банки в отговор на кризата.

 

Последният път, когато Биткойн се търгуваше на около 13 000 долара и дори когато достигна рекордно високите си стойности от 20 000 долара в края на 2017 г., икономическата картина изглеждаше съвсем различно.

 

Например в Бразилия, където 1 Биткойн сега купува повече реали от всякога, спестовниците отбелязват спад на стойността на националната си валутата с 28% спрямо щатския долар за една година.

 

С 209 милиона жители, Бразилия е най-голямата държава по население в списъка на Милн. Сред останалите държави са Турция, Аржентина и Венецуела, като общото население на всички участващи страни възлиза на 450 милиона.

 

Освен това Милн прогнозира, че Русия и Колумбия скоро ще се присъединят към този списък, последвани в даден момент от „всички други фиатни валути“.

 

Щатският долар е изправен пред собствена битка

 

Междувременно, обратната корелация на Биткойна с валутния индекс на щатския долар (DXY) остана във фокуса на вниманието при скока на цената на криптовалутата.

 

Измервайки силата на щатския долар спрямо кошница с други фиатни валути, DXY спадна през октомври до 92,72 (към момента на писане на статията), което съвпадна със свежите сили, които се вляха на Биткойн пазара.

 

7a2c967b1949e26d1d0c57f7590d58e1.png

 

Валутен индекс на щатския долар, 1-месечна диаграма. Източник: TradingView

 

Въздействието на предстоящите избори в САЩ може да доведе до допълнителна волатилност на щатския долар, предупредиха анализатори.

 

Ако DXY затвори под структурата в зоната 92,5, това би дало подкрепа на инфлационни активи като суровини и злато, както и акции с огромен потенциал за растеж“, Майлс Рътан от Bytown Capital написа по-рано този месец.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC и LINK. Регистрирай профила си на xChange.bg сега.