18,212,025 BTC

DeFi манията продължава, задават се CBDCs – Анализ – 28 септември

глобална мрежа децентрализация

Компанията за блокчейн технологии ConsenSys си партнира с паричните власти на Хонконг (HKMA) и централната банка на Тайланд във втората фаза на съвместното им развитие на дигитална валута, емитирана от централна банка (т.нар. CBDC). Според скорошно прессъобщение ConsenSys проучва прилагането на CBDC в трансгранична платежна мрежа.

 

Компанията отбеляза, че ще използва набор от корпоративни решения на базата на Етериум, за да тества мащабируемостта, сигурността и съвместимостта на дигиталната монета.

 

Други централни банки, които разглеждат потенциалното пускане на собствени CBDCs, са Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ).

 

На 21 септември, по време на реч във френско-германската парламентарна асамблея, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард подчерта, че Евросистемата проучва ползите, рисковете и оперативните предизвикателства от въвеждането на цифрово евро.

 

Няколко дни по-късно, на 23 септември, Лорета Местър, президентът на банката на Федералния резерв в Кливланд, обяви, че тяхната технологична лаборатория тества редица платформи, които използват технологията на разпределения регистър (т.нар. DLT), за да разбере потенциалните ползи и компромиси при прилагането на CBDC.

 

Крипто общността обаче е малко скептична към CBDC и не смята, че цифровият еквивалент на фиатните пари ще може да предизвика и оспори позицията на крипто пазара. Например, известният крипто ентусиаст Майкъл Новограц пише в своя акаунт в Twitter, че ако централните банки пуснат CBDC, стойността им ще се обезцени в дългосрочен план и затова хората ще продължат да предпочитат да купуват Биткойн:

 

da5334698237bac07c7cb0f6e9191796.jpg

 

Източник: Twitter

 

През последната седмица крипто пазарът беше в консолидация. Сега биковете се опитват да си възвърнат контрола и да подновят възходящия тренд. Към момента на писане на анализа, според Coin360.com, един Биткойн струва 9 317,48 евро (+ 2,05%), един Етериум - 307,26 евро (+ 1,46%) и един Лайткойн - 39,78 евро (+ 1,39%):

 

b9525ed0ba0fcefb7a1cc13e269fc7fb.jpg

 

Източник: Coin360.com

 

Сега нека направим технически анализ на ценовите графики на топ криптовалутите спрямо еврото.

 

BTC/EUR

 

В 4-часовата графика (4H) двойката BTC/EUR формира локално дъно и отскочи от възходящата линия, като по този начин се опитва да възобнови възходящото движение:

 

2fa786aed04fba5e595dd7f08a5061f9.jpg

 

Както се вижда на графиката по-горе, в момента Биткойн е на линията на съпротива, която мечките ще се опитат да защитят.

 

Теоретично, ако биковете надвият мечките и двойката BTC/EUR пробие линията на съпротива, по-агресивните търговци ще отворят някои дълги позиции с тейк профит в рамките на предишния локален максимум (приблизително на ниво от 9 870 евро), и стоп-загуба малко под последното локално дъно (приблизително на ниво от 8 650 евро).

 

ETH/EUR

 

В седмичната времева рамка (1W), миналата седмица двойката ETH/EUR формира свещ от типа "Чук":

 

061aaa21ca32fbcefdef643e007e76d5.jpg

 

Според теорията за техническия анализ, Чукът е ценови модел, който показва, че спадът на цените потенциално е приключил и предстои движение нагоре.

 

Обикновено, ако търговците, които анализират графиките с японски свещи, забележат Чук по време на корекция на цената, те могат да отворят някои спекулативни дълги сделки със стоп-загуба малко под локалното дъно на свещта; в случая на ETH/EUR това би било малко под нивото от 269 евро.

 

YELD/USD

 

DeFi манията не спира! YELD, друг новосъздаден DeFi токън, успя да отчете 6-кратно увеличение само за няколко дни миналата седмица, като направи поредна част от крипто инвеститорите богати. Например потребител на Twitter @LitBitFi написа следното:

 

ee39fd2d0f9e3d088641c15997931a56.jpg

 

Източник: Twitter

 

Както се вижда на графиката по-долу, YELD/USD скочи от около 30-35 долара до приблизително 180-195 долара от 21 септември до 27 септември:

 

d04f27062df238b1bdd7aad66c0c3c90.jpg

 

Въпреки това бихме искали да подчертаем, че досега YELD е бил добавен за търгуване само от крипто борсата Uniswap (YELD-ETH). Никоя друга платформа за обмен (както централизирана, така и децентрализирана) не поддържа токъна. Ето защо сме малко скептични към него и се съмняваме в устойчивостта на растежа на цената му в близко бъдеще.

 

LINK/EUR

 

Сред основните криптовалути тази с най-интересната ценова графика в момента е токънът на Chainlink. В 4-часовата диаграма (4H) двойката LINK/EUR очертава бичи флаг от средата на август:

 

4b0610b1ecee0d22328d02297018e22a.jpg

 

Съгласно теорията за техническия анализ, бичи флагови формации се откриват по време на силни възходящи тенденции и се считат за модели за продължаване на тенденцията. Ето защо много търговци ще чакат бичи сигнали, за да отворят дълга позиция, след като възходящият тренд се възобнови. Успешното излизане от флага обикновено се разглежда като бичи сигнал.

 

Както се вижда от графиката по-горе, в момента двойката LINK/EUR тества горната линия (линията на съпротива) на флага. В случай на успешно излизане от формацията, много търговци ще навлязат на пазара чрез отваряне на дълги позиции с ценови цели, базирани на нивата на корекция на Фибоначи, приложени към височината на флага. Например, някои от ценовите цели ще бъдат равни на най-популярните нива на корекция на Фибоначи, като 38,2 (приблизително 10,05 евро), 50,0 (приблизително 11,37 евро) и 61,8 (приблизително 12,69 евро).

 

Към момента на писане на анализа, един LINK струва 9,1393 евро.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT и USDC. Регистрирай профила си на xChange.bg сега.

 

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.