18,212,025 BTC

Спад в крипто престъпленията, но DeFi хаковете нарастват

Източник: The Daily Hodl |
хакер кибер престъпност

Нов доклад на CipherTrace, компания, която предоставя информация и анализи, свързани с крипто индустрията, показва, че престъпността в крипто пространството намалява, докато процъфтяващият сектор на децентрализираните финанси (DeFi) е изпълнен с хакове.

 

Според компанията, сумата на парите, изгубени заради крипто измами, кражби и хакерски атаки, е достигнала 1,8 милиарда долара за първите 10 месеца на 2020 г., което е значително по-малко от 4,5 милиарда долара, регистрирани през 2019 г.

 

Междувременно, компанията съобщава за Ройтерс, че общата сума на откраднатите пари в DeFi хакове възлиза на 98 милиона долара, което е експоненциално повече от „почти незначителното“ количество през миналата година.

 

Главният изпълнителен директор на CipherTrace Дейв Джеванс казва, че централизираните крипто борси засилват сигурността, докато зараждащият се DeFi пазар остава уязвим.

 

Рязката популярност на DeFi беше това, което в крайна сметка привлече хакери с престъпни намерения и доведе до най-много атаки за сектора тази година“, се казва в доклада.

 

Джеванс добавя още, че DeFi индустрията също се е превърнала в „рай за пране на пари“. Тъй като съответните проекти са замислени да не изискват разрешение, те често нямат инструменти за проверка на сигурността, каквито имат централизираните проекти. Джеванс подчертава:

 

Компании и частни лица избързаха с пускането на DeFi продукти на пазара, които не са преминали през проверка и валидиране на сигурността. Хората разбират, че в сектора има слабости и пропуски.

 

Последният анализ на CipherTrace потвърждава предишни доклади, че хаковете, свързани с криптовалути, са намалели през 2020 г. В края на октомври доставчикът на VPN услуги Atlas VPN публикува проучване, в което се твърди, че броят на хаковете, свързани с блокчейн, през първата половина на 2020 г. е спаднал повече от три пъти в сравнение със същия период на 2019г.

 

Статията е преведена и адаптирана от The Daily Hodl и Cointelegraph.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC и LINK. Регистрирай профила си на xChange.bg сега.