18,212,025 BTC

Защо DeFi е актуална тема през 2020 г.?

Източник: Medium.com; SnapBots |
блокчейн децентрализация

Защо всички говорят за DeFi през 2020 г.?

 

Децентрализираните финанси или просто DeFi обозначават набор от финансови приложения, хоствани върху блокчейн мрежи, предимно тази на Етериум. В тази статия ще се опитаме да обясним какво е DeFi, как работи и, най-важното, какви са ползите, които носи на своите потребители.

 

DeFi има за цел да създаде прозрачна екосистема в сферата на финансовите услуги с отворен код, която не изисква разрешение, достъпна е за масите и не предполага конвенционалните финансови институции да действат като посредници. Идеята е потребителите да имат пълен контрол над активите си и да извършват транзакции в рамките на екосистемата чрез peer-to-peer (P2P) и децентрализирани приложения (DApps).

 

Традиционният финансов сектор, с който всички сме запознати, работи върху централизирана инфраструктура, която се управлява от държавни органи и големи институции като банките.

 

За разлика от него, DeFi е базиран на код, който работи върху децентрализираната инфраструктура на Етериум блокчейн. Като използват защитени интелигентни договори (smart contracts) върху Етериум. Разработчиците на DeFi могат да стартират финансови протоколи и платформи, които работят както са програмирани и са достъпни за всеки, който има връзка с интернет.

 

С над 7 милиарда долара крипто стойност, съхранявана в интелигентните договори върху Етериум, DeFi се е превърнал в един от най-обещаващите сектори в рамките на блокчейн сферата. Ключът към популярността на DeFi днес се крие в множеството предимства, които има пред конвенционалната централизирана финансова екосистема.

 

Доверието е ключово във финансовата индустрия, особено когато става въпрос за големи суми в брой. Доверието често се гради върху прозрачността. В блокчейна всяка транзакция се споделя с и проверява от потребители в мрежата. Това ниво на прозрачност около данните за транзакциите позволява на потребителите да разглеждат внимателно информацията и да проверяват за потенциални фалшификации. Етериумът и DeFi протоколите, които работят на база на неговия блокчейн, също са изградени с отворен код. Този тип код е свободно достъпен за всеки да го преглежда, инспектира и подобрява, което допълнително повишава нивото на прозрачност на DeFi платформите.

 

Традиционните централизирани финансови екосистеми очакват от хората да използват банкови услуги и често също изискват физическо посещение на банков клон за откриване на сметка. В селски и недостъпни райони това създава голяма пречка за достъп на жителите до достъп до финансови услуги. За разлика от централизирания си еквивалент, DeFi се определя от своята отворена екосистема, която не изисква разрешение. Всеки, който има крипто портфейл и връзка с интернет, независимо от местоположението си, може да има достъп до DeFi приложения.

 

Освен това. конвенционалните финансови екосистеми разчитат на трети страни, като банки или държавни органи, за да реализират печалба. Следователно те идват с високи такси за транзакции, което затруднява достъпа на общности с ниски доходи до финансови услуги. С DeFi обаче посредниците се елиминират и транзакционните разходи значително намаляват. Освен по-ниските разходи за достъп до финансови услуги, хората с ниски доходи могат да се възползват и от по-широка гама от финансови услуги, които DeFi предлага.

 

От гледна точка на сигурността, тъй като DeFi платформите се намират в блокчейн, теоретично е невъзможно да бъдат хакнати и данните в тях да бъдат фалшифицирани. Данните се записват в блокчейни и се разпространяват през хиляди нодове, което превръща прикриването на скандали и измами или спирането на услуга в сложна задача.

 

В крайна сметка DeFi се фокусира върху изграждането на финансова екосистема, отделна от конвенционалните финансови и политически системи. Нова технология, която все още е в начален стадий, DeFi със сигурност носи множество ползи и е свежа алтернатива на централизираните финансови екосистеми.

 

Статията е преведена и адаптирана от профила на SnapBots в Medium.com.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC и LINK. Регистрирай профила си на xChange.bg сега.

 

Статията е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущата статия. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.