18,212,025 BTC

Какво е SEGWIT2X и какво значение има за Биткойн?

Източник: coindesk.com от Алиса Хъртиг |
капацитет на блока на Биткойн

Наближават крайните срокове за имплементирането на решенията за увеличаване капацитета на блока на Биткойн, а едно от основните предложения е SegWit2x.

 

Въпреки, че планът за SegWit2x бързо набра скорост сред „басейните“ за копаене и Биткойн стартъпите, някои групи от общността не бяха доволни, предвид специфичните цели и технически параметри на решението. Но какво всъщност е SegWit2x?

 

SegWit2x цели да обнови мрежата на Биткойн по два начина:

  1. Ще предизвика имплементирането на SegWit - оптимизация на кода, която променя начина, по който се съхранява част от информацията на мрежата, така че да заема по-малко място.
  2. Ще активира увеличението на големината на блока от 1мб на 2мб, около три месеца след активацията на SegWit.

Предвид тази информация е трудно да отбележим кои са предимствата и недостатъците на това предложение. И въпреки, че е техническо решение, определено може да се каже, че има политически и философски аспект (а може би и персонален), тъй като има голяма разликата в идеологиите на различните групи от Биткойн общността. Въпреки това, основният дебат се води около характеристиките на Биткойн мрежата в момента и нейното представяне:

  1. Мрежата може да обработва транзакции с общ размер не по-голям от 1мб на всеки десет минути, което обуславя ниския капацитет.
  2. Поради това ограничение, транзакциите се забавят изключително много, особено когато мрежата е натоварена.
  3. Това доведе до много по-високи такси, плащани към копачите, тъй като те дават приоритет на транзакциите, за които е заплатено повече.
  4. Увеличаването на големината на блока, от друга страна, ще натовари тази част от мрежата, която съхранява цялата информация за всички Биткойн транзакции.

 

Основите

SegWit2x определено не е първото предложение за проблема с капацитета на Биткойн мрежата и се различава от останалите, тъй като:

  • Решението нито е предложено, нито е прието от основните програмисти, които работят по отворения код  на протокола на криптовалутата, т.н. Bitcoin Core екип.
  • И по-точно комбинира вече предложени идеи, отколкото да предлага нови такива.

Например, идеята за SegWit се дължи на един от Bitcoin Core разработчиците, Питър Уил, от края на 2015г. Освен това, че позволява повече транзакции да се побират в един блок, SegWit ще доведе и до други подобрения в мрежата, но няма да навлизаме в технически подробности. А увеличението на големината на блока е отдавна дискутирано като опция за подобряването на капацитета.

Самостоятелно, нито едно от предложенията не успя да набере достатъчно подкрепа, за да имат ефект върху мрежата - нито Bitcoin XT, нито Bitcoin Classic или Bitcoin Unlimited. В последствие, и SegWit не отбеляза успех. Ноември миналата година за първи път можеше да бъде използван, но „басейните“ за копаене не го подкрепиха, поради различни причини.

 

Кой подкрепя SegWit2x и кой не?

Сред тези, които подкрепят, са:

  • Повечето големи „басейни“ за копаене;
  • Биткойн стартъпи като Coinbase, BitPay и Blockchain;
  • Както и някои известни  програмиста от общността, в т.ч. Гавин Андерсът, бивш член на екипа на Bitcoin Core.

Тези, които са против, са:

  • Някои по-малки бизнеси като Bitrated и Bitonic;
  • Обикновените хора, ползващи Биткойн;
  • Повечето, които отговарят за съхранението на цялата информация за транзакциите откакто Биткойн съществува;
  • Както и почти всички програмисти от Bitcoin Core, които отговарят за поддържането на кода зад мрежата.

 

Какво е заложено?

Съдбата на SegWit2x ще се определи от това, каква част приеме предложението. Проблемът е в това, че различните групи имат различни идеологии за това как трябва да се случват нещата, включително и това, че в зависимост от решението, мрежата може да попадне под контрола на само една определена част от общността; нещо, което определено не е заложено в идеята на Сатоши Накамото от 2008г. за децентрализираната система за разплащане.

Та в този ред, SegWit2x не е единственото предложение. Останалите решения също могат да бъдат активирани в следващите месеци, а ето и два от възможните сценарии:

  • Ако до края на юли копачите, които вече са изявили подкрепата си за SegWit2x, не променят становището си, то първата част от оптимизацията ще бъде активирана.
  • Ако това не се случи, ще станем свидетели на две отделни Биткойн мрежи.

На всичкото отгоре SegWit2x ще може да бъде официално подкрепен от 21 юли, а само 10 дни по-късно започва и активацията на BIP148 - само SegWit предложение, което реално не е подкрепено от копачите, а от потребителите. Това също може да доведе до разцепване на мрежата:

  • Ако копачите не сигнализират подкрепата си за SegWit, BIP148 ще доведе до разделяне на Биткойн на две отделни мрежи.
  • Ако пък потребителите решат да не подкрепят увеличението на блока, това също ще доведе до разцепване.

Има лъч надежда - поне в краткосрочен план, предвид факта че двете решения SegWit2x и BIP148 са създадени по такъв начин, че да бъдат съвместими. Ако достатъчно копачи подкрепят SegWit2x, би трябвало разцепването да се избегне. Проблемът обаче идва в по-дългосрочен план. Всички потребители трябва да преминат към 2-мегабайтовия блок. Ако не се случи, ситуацията е ясна.

В крайна сметка не се знае дали някой ще има изгода от разделянето на Биткойн, а както един от разработчиците на Биткойн протокола, Ерик Ломброзо, каза:

"Разцепването може да се случи по всяко време. Това, че хората не го правят, говори много“

Статията е преведена и адаптирана от CoinDesk.com.

 

Информирайте се все пак как да предпазите Биткойна си при евентуално разцепване.

 

Купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg, а вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл