18,212,025 BTC

Скокът на Биткойна е задвижен от лeвъридж

Източник: за Cointelegraph от Samuel Haig |
долари

На 4 ноември агрегаторът на данни от крипто пазара CryptoQuant публикува графика, която показва, че прогнозният коефициент на ливъридж (ELR) на Binance – откритите позиции, разделени на Биткойн резерва - е достигнал нови рекордни стойности.

Leverage 

(бел.р.: от английски leverage – „лостов ефект“; в сферата на финансите, благодарение на финансов лост човек заема пари, инвестира и се опитва да увеличи печалбите си, поради по-високата си покупателна способност. Понятието финансов ливъридж се отнася до използването на дълг за закупуването на активи. Това се прави, за да се избегне използването на прекалено много собствени средства.)

 

Рекордът беше поставен на 3 ноември, след като скокът на откритите позиции за първи път изтласкаха ELR на Binance над 0,18. Покачването на ELR дойде малко преди Биткойн да формира двойно дъно на приблизително 13 400 долара.

 

Новите данни показват, че бичето изтласкване на Биткойн до новите върхове за 2020 г. над 14 000 долара може да е било предизвикано от използването на ливъридж, което може да означава, че пазарите ще продължат да наблюдават значителна волатилност в краткосрочен план.

 

0955d6c7d137925ca81559f4dd97f0e4.png

 

Източник: CryptoQuant

 

Binance обаче регистрира и най-големия си дневен Биткойн отлив на 3 ноември, като 58 861 Биткойна на стойност 816 милиона долара са излезли от борсата за 24 часа.

 

Binance не беше единствената платформа, която отбеляза скорошен скок в откритите позиции, като данните от Skew показват, че общият обем на открити позиции в Биткойн фючърси тества рекордите за всички времена в горната половина на диапазона от 5 милиарда долара.

 

Нарастващите открити позиции идват и въпреки скорошния спад на пазарния дял на BitMEX, като в момента борсата е изправена пред обвинения за пране на пари, повдигнати от Министерството на правосъдието на САЩ.

 

c545b751e436efab9e51b2ec9fa1951e.png

 

Източник: Skew

 

Повишаването на цените по време на възходящ тренд, докато откритите позиции също се увеличават, може да означава, че на пазара идват нови пари“, казват от онлайн базата данни за крипто индустрията Messari.

 

Нарастващите открити позиции се наблюдават и докато броят на Биткойните на борсите непрекъснато намалява от май месец насам, което предполага, че купувачите трупат Биткойни от борсите и ги съхраняват офлайн като по-дългосрочни инвестиции.

 

Дългите позиции в Bitfinex също непрекъснато се покачват от началото на октомври, като са се увеличили от 25 000 на 29 000 към момента на писане на статията. Докато късите позиции също са скочили от 20 октомври насам, като бележат двоен ръст от 3 250 на 6 770, изглежда, че биковете твърдо контролират пазарите.

 

Междувременно, през последните няколко часа Биткойнът достигна нови върхове за 2020 г. като се изкачи над 14 500 долара.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC и LINK. Регистрирай профила си на xChange.bg сега.