18,212,025 BTC

Най-малко 3 държави ще заменят валутата си със CBDC

Източник: за Cointelegraph от Helen Partz |
портфейл дигитални пари

От три до пет държави в света ще заменят изцяло своята фиатна валута с дигитална такава, емитирана от централната банка (т.нар. CBDC) до 2030 г., прогнозира европейски мозъчен тръст.

 

Нидерландският мозъчен тръст с нестопанска цел dGen, фокусиран върху финтех индустрията, публикува доклад, посветен на геополитическите тенденции на CBDC на 9 септември.

 

Озаглавен “CBDCs: Geopolitical Ramifications of a Major Digital Currency” (CBDC: „Геополитически последици на голяма дигитална валута“), докладът от 30 страници задълбочено разглежда състоянието на основните глобални фиатни валути като щатския долар, еврото и китайския юан. Съставен с подкрепата на институции като Европейската централна банка (ЕЦБ), Standard Chartered Bank и Frankfurt School, докладът прави някои големи прогнози за въздействието на CBDCs върху глобалната финансова система.

 

dGen предвижда, че от три до пет държави в световен мащаб напълно ще заменят националната си валута със CBDC след десет години. Въпреки че dGen не прави точно предположение кои държави ще направят тази промяна до 2030 г., докладът очертава значителен напредък по отношение на CBDC от юрисдикции като Бахамите и Швеция. Мозъчният тръст отбеляза, че развитието на електронната крона в Швеция е в съответствие с плана на страната да елиминира парите в брой до 2025 г.

 

Наред с други прогнози, dGen предвижда, че еврото ще бъде изпреварено от китайския проект за цифров юан, ако Европа не разработи свой собствен CBDC до 2025 г. Мозъчният тръст подчерта необходимостта ЕЦБ да създаде „подходяща среда за просперитета на цифровото евро,“ като отбелязва, че в противен случай фиатната валута е изложена на риск да загуби позицията си в световната икономика.

 

Филип Санднър, ръководител на Frankfurt School Blockchain Center, разкритикува ЕЦБ за явната липса на действия:

 

Реакцията на ЕЦБ е твърде бавна. По-специално, ползите от CBDC за индустрията, например базирана на програмируеми пари, в момента се пренебрегват. Като се имат предвид Libra и DC/EP , ЕЦБ трябва да реагира бързо, за да запази геополитическото си положение.

 

Докато китайската CBDC представлява заплаха за еврото, цифровият юан е малко вероятно да изпревари щатския долар като световна резервна валута в близко бъдеще, се отбелязва в доклада. „Пускането на цифров юан няма да измести долара - поне не веднага“, пише dGen. Според мозъчния тръст цифровият юан има малки шансове да победи долара поради „политически вълнения в Китай и усилията за пренасочване на резерви и фактуриране“.

 

Емитирана от централна банка, CBDC е по същество представянето на фиатни пари в дигитален, което цели да осигури безкасови транзакции, да ускори плащанията и да намали свързаните с тях разходи. Докато Китай очевидно е най-активната юрисдикция по отношение на развитието на CBDC, все повече страни започват усилено да изследват новия финансов инструмент. Централната банка на Бразилия обяви в началото на септември, че бразилците могат да очакват да станат свидетели на CBDC преди 2023 г.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT и USDC. Регистрирай профила си на xChange.bg сега.

 

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.