18,212,025 BTC

Обвиненията срещу BitMEX всяха страх – Технически анализ, 5 октомври

право технология правила

На 1 октомври американската комисия за търговия със стокови фючърси (CFTC) предяви обвинения срещу борсата за криптовалутни деривати BitMEX и нейните собственици, сред които е и съоснователят и главен изпълнителен директор Артър Хейс. Органът ги обвини в управлението на нерегистрирана платформа за търговия и нарушаване на правилата на CFTC, включително мерките за изпиране на пари и идентификация на клиенти (KYC).

 

Събитието беше причина за FUD (страх, несигурност и съмнение) сред крипто потребителите и имаше отрицателен ефект върху пазара, тъй като BitMEX би трябвало да съхранява огромно количество Биткойни - около 193 000 BTC или почти 2 милиарда долара (приблизително 1% от всички Биткойни в обращение), според CoinMetrics/GlassNode:

 

c66a4fbb21af52f284e1ac53f47c5d0c.jpg

 

Източник: Twitter

 

Крипто общността започна да се притеснява дали клиентите ще могат да изтеглят средствата си от BitMEX. Например, известният Биткойн максималист и съосновател и главен технически директор на Casa Джеймсън Лоп публикува следния туит:

 

023641aec46d23bb34527f7b226d3055.jpg

 

Източник: Twitter

 

За щастие нямаше проблеми с тегленията на следващия ден, което успокои общността и цените спряха да падат.

 

Сега пазарът се стабилизира. Към момента на съставяне на анализа, според Coin360.com, един Биткойн струва 9 068,27 евро (+0,86%), един Етериум - 298,56 евро (+0,78%) и един LINK - 7,97 евро (+0,74%):

 

cd7bcea6dabbc50cf04165c5b4a4c82d.jpg

 

Източник: Coin360.com

 

Сега нека да разгледаме ценовите графики на топ криптовалутите спрямо еврото.

 

BTC/EUR

 

В 4-часовата графика (4H) двойката BTC/EUR е формирала симетричен триъгълник и е близо до края му:

 

b870cc3b991659061a76da8be50927b8.jpg

 

Симетричният триъгълник е фигура, която се характеризира с две пресичащи се тренд линии, свързващи поредица от последователни върхове и дъна. В техническия анализ подобни видове триъгълници се считат за модели на продължаване на тенденцията, които предполагат потенциално възобновяване на тенденцията, след като цената излезе от триъгълника.

 

Бихме искали обаче да подчертаем, че двойката BTC/EUR все още е в триъгълника и няма надежден сигнал, който да показва, че цената ще пробие горната линия (тази на съпротива). За предпочитане е да изчакате да се появи бичи сигнал, преди да отворите дълга позиция.

 

Нещо повече, бихме искали да отбележим, че опитните трейдъри се въздържат от отваряне на каквато и да е позиция в последната третина на такъв тип триъгълници, тъй като в тази фаза ценовото поведение може да стане много непредсказуемо.

 

ETH/EUR

 

Месец септември се оказа много противоречив за Етериума. Както се вижда от графиката по-долу, в месечната времева рамка (MN) двойката ETH/EUR не успя да образува Мечо Поглъщане, тъй като мечата японска свещ за септември нито покри тялото на бичата за август, нито поднови локалното си дъно:

 

905533251e829969fb325506a3bd29cc.jpg

 

Бихме искали обаче да споменем, че през по-голямата част от втората половина на септември тялото на мечата свещ обгръщаше тялото на бичата. Ситуацията се промени през последните дни на месеца - знак, че в края на деня биковете успяха да защитят Етериума и не позволиха на мечките да обърнат тенденцията.

 

Ето защо смятаме, че през текущия месец все още има шанс възходящият тренд да се възобнови.

 

LINK/EUR

 

В седмичната времева рамка (1W), двойката LINK/EUR формира Мечо Поглъщане миналата седмица - технически модел, който теоретично показва, че се задават по-ниски цени:

 

0baaea327fe9bd37034743bf5273963d.jpg

 

Независимо от това, ние не интерпретираме настоящото Мечо Поглъщане като надежден мечи сигнал. На първо място, както се вижда на графиката по-горе, има свещ от типа Чук преди поглъщането. Чуковете обикновено се появяват в дъното или близо до дъното на низходящите тенденции (корекции), като сочат към потенциален обрат на тенденцията. На второ място, локалното дъно на последната меча свещ не успя да падне под локалното дъно на Чука.

 

Всички тези формации предполагат, че вероятно в краткосрочен план мечките ще продължат да оказват натиск върху цената на криптовалутата, но малко по-късно биковете ще се опитат да предизвикат нов солиден отскок на цената.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC и LINK. Регистрирай профила си на xChange.bg сега.

 

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.