18,212,025 BTC

Ще се разкрие ли кой е създателят на Биткойн днес?

Източник: за CryptoSlate от Priyeshu Garg |
Биткойн създател Сатоши Накамото самоличност

Една от най-големите мистерии около Биткойн това е неговият създател, Сатоши Накамото. За него се знае изключително малко. Последната направена от него комуникация е през Април 2011, две години след като валутата се появи на бял свят.

Накамото е важен за Биткойн, не само като негов създател, но и като философска фигура, която обединява привържениците на Биткойн по целият свят.

За откриването на истинската фигура, която стои зад Биткойн са направени многократни опити. Предлагани са няколко лица, но нито едно от тях не може със сигурност да потвърди кой в действителност е Накамото. 



Кой в действителност е създателя на Биткойн?




Дориан Накамото(Dorian Nakamoto)

 

Името на Дориан Накамото е едно от най-споменаваните личности в търсене на истината. През Март 2014 Newsweek публикуваха подробна статия, която определи Дориан Накамото за създателя на Биткойн. Newsweek твърди, че има достатъчно много прилики между Сатоши Накамото и Дориан Накамото, за да се твърди че Дориан е Сатоши.

Но Дориан Накамото отрече публично, че той е Сатоши Накамото и че няма нищо общо с Биткойн. 

Въпреки че той не се оказва откривателя на Биткойн, биткойн общността създават кампания и изпращат на негово име повече от 100 Биткойна като жест на благодарност.

 

Крег Райт(Craig Wright) 

 

е Австралийски учен, за който е имало подозрения че е Сатоши Накамото. През Декември 2015 Wired Magazine написаха подробна статия за Крег Райт, в която твърдят че



"Че са получили сериозни доказателства за истинската самоличност на Сатоши."

 

Тези твърдения скоро се оказват противоречиви и изфабрикувани. Виждайки как твърденията на Райт, че той всъщност е отговорен за създаването на Биткойн, са широко осмивани, вероятно всеки, който предяви такава претенция, ще се сблъска с подобен скептицизъм, освен ако не бъдат предоставени убедителни доказателства.




Разкриване на самоличността на Сатоши Накамото

 

Нов уебсайт с името Got Satoshi твърди, че знае истинската самоличност на създателя на Биткойн Сатоши Накамото. Съответното разкритие е планирано да се случи днес, на 14 май, по време на годишната Consensus конференция в Ню Йорк. Вероятно замислен като рекламен трик, този ход донесе на човека зад уебсайта повече отколкото е очаквал, когато гневът и присмехът на крипто общността се стовариха върху него.



Изглежда обаче, че осъждането и присмехът, с които Райт се сблъска, не отказват Got Satoshi, наскоро стартирал уебсайт, който твърди, че се управлява от самия Сатоши Накамото.

 

Уебсайтът, който се състои от една страница, съдържа таймер за обратно броене, който изтича на 14 май, когато се твърди, че истинската самоличност на Сатоши ще бъде разкрита. Самият сайт не е особено информативен, но човекът зад страницата е активен в Twitter. Потребителят публикува случайни мисли и актуализации, касаещи напредването на таймера за обратно броене в малко над 20 туита, но не е комуникирал с никого от своите 5 700 последователи.

 

Докато кампанията на Got Satoshi не успя да привлече голяма аудитория, мнозина се чудят каква е нейната цел. Предложенията варират от маркетингова кампания за съмнително първично предлагане на дигитални моменти (ICO), през интернет трол, който се забавлява, до Джон Макафи.

 

Макафи, създателят на едноименния антивирусен софтуер и Биткойн максималист, предсказва, че BTC ще достигне 1 милион долара до 2020 г. и твърди, че знае кой е Сатоши Накамото. Миналия месец той обеща да разкрие самоличността му или да се опита да убеди Накамото да го направи сам, но според слуховете се е отказал от този опит, за да избегне „правни проблеми“.

 

Човекът зад акаунта на Got Satoshi казва, че Макафи може да е наясно със самоличността на Накамото, но е непоколебим в твърдението си, че това не е Крейг Райт. Туитовете на Got Satoshi бяха широко осмивани, като много потребители на Twitter изразиха съмнение, че Сатоши би обявил своята самоличност по такъв сензационен начин.

 

Разкриването“ е насрочено за 15:50 GMT на 14 май, точно по време на годишната Consensus конференция в Ню Йорк. И докато по време на събитието няма липсва драма, най-вероятно няма да бъде представено единственото доказателство, което би убедило всички - използването на частния Биткойн ключ на Сатоши.

 

Стани част от бъдещето и купи Биткойн бързо и лесно на xChange.bg. Вече може да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Kеш и Рипъл.

 

Регистрирай профила си на xChange.bg тук.

 

 

Статията е преведена и адаптирана от CryptoSlate.